51 results
Book
In basket
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Tytuł oryginału: La révolution du batch cooking : préparez le week-end : assemblez la semaine.
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe. Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce. Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie! Odbiorcy: • osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze, • wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: • zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas, • przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia, • zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
(Pełnia Smaków)
Na okładce: Rady i przepisy krok po kroku.
Dzięki tej książce każdy nowicjusz bardzo szybko poczuje się pewnie w kuchni. Znikną wszelkie obawy, a gotowanie stanie się przyjemnością. Przydatne informacje, praktyczne rady, ciekawe pomysły, sekrety kulinarne, podstawowe przepisy, a ponadto: - informacje o produktach i ich wartości odżywczej - zasady racjonalnego żywienia - zdrowe i atrakcyjne menu dla rodziny - techniki przyrządzania i sposoby podawania potraw - skomplikowane czynności zaprezentowane etapami, krok po kroku
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 2
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
W książce znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata - od kuchni śródziemnomorskiej, poprzez przepisy rodem z Karaibów i Ameryki Południowej, aż po jeszcze bardziej niezwykłe dania afrykańskie i orientalne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Leniwy pieróg czyli Wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko) / Agata Dobrowolska. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2017. - 79 stron : ilustracje ; 25 cm.
Publikacja powstała na bazie pracy magisterskiej zrealizowanej w Pracowni Projektowania Graficznego na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!) to zbiór 46 smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych – wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Mięso : rolady, zrazy, kotlety / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 107,[5] stron : fotografie kolorowe ; 20 cm.
razy radziwiłłowskie, rolady drobiowe z gruszką czy sznycle cielęce – każde danie będzie smakować wybornie! Dzięki naszym przepisom osiągniesz wyższy poziom kulinarnego wtajemniczenia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Misa mocy : przewodnik po kuchni zmieniającej świat / Ewa Ługowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Litera Nova, 2020. - 235, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Tę książkę napisałam z myślą o każdym, kto chce zatroszczyć się o losy Ziemi, a jednocześnie obawia się, że będzie musiał zainwestować w to dużo czasu, wysiłku oraz pieniędzy. Nic bardziej mylnego! W końcu najsoczystsze burgery to te z buraka, chrupiące frytki mogą być eko, a nieudane ciasto można przemienić w słodkie kulki mocy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Tekst także na wyklejkach.
W końcu! Sarah Britton - nazywana "królową zdrowych blogów" - przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów. Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej - w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki "Jadłonomia" czy prowadząca bloga White plate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu "My New Roots" to biblia kulinarna. "My New Roots" to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
U góry okładki: 150 przepisów.
Alain Ducasse jest uważany za najlepszego kucharza na świecie. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia - trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś - mówi - gdy pleni się marnotrawstwo, gdy króluje hodowla przemysłowa, gdy rolnictwo i rybołówstwo są tak intensywne, jako rzecz najoczywistsza narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…” Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych i zdrowych przepisów, które zostały uzupełnione o praktyczne porady.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. Wyp. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Tytuł oryginału: "Naturally nourished" 2017.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne - ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka - pełna smacznych zdjęć - udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Obiady na 365 dni / [wybór i opracowanie przepisów Ewa Kastelik, Magdalena Kudzia]. - Wydanie 2. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2018. - 376 stron : fotografie ; 25 cm.
Książka kucharska Obiady na 365 dni powstała, by ułatwić komponowanie jadłospisów i planowanie posiłków w każdym domu Jest to zbiór pomysłów na wyśmienite zupy, dania główne i desery, a także sałatki i surówki. Wśród przepisów znalazły się propozycje na dania z mięs, ryb, warzyw, owoców i wiele innych. Obiady na 365 dni to niezastąpiony podręcznik dla każdej pani domu, w którym przepisy zostały ułożone w zestawy na każdy dzień tak, by żaden się nie powtarzał. Dzięki temu będzie można serwować codziennie inne danie, a różnorodny jadłospis z pewnością mile zaskoczy każdego domownika.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Na okładce podtytuł: placki, grzyby, wegeburgery, owoce, desery.
Publikacja zabierze cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj, jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta wyjątkowa książka pomoże ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung. Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
(3 Składniki, 15 Minut)
Łatwe i szybkie przepisy na potrawy duszone. To typowe dania prawdziwej codziennej kuchni. Posiłki mają dodatkowy atut. Można je przygotować wcześniej i odgrzać następnego dnia. Z dań duszonych można wybrać potrawę klasyczną lub egzotyczną, na przykład caponatę, kurczaka z curry, wieprzowinę duszoną z papryką lub pulpety jagnięce w korzennym sosie pomidorowym. Co cenne, potrawy duszone są jeszcze smaczniejsze po podgrzaniu! Z kilku składników w kwadrans mamy gotowy posiłek dla całej rodziny. Odbiorcy: - osoby, które pragną delektować się duszonymi składnikami w klasycznych i egzotycznych potrawach, - ci, którzy żyją w biegu i pogrzanie gotowej potrawy pozwala im na zjedzenie ciepłego posiłku, - wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę: - zawiera 55 łatwych przepisów na różnorodne potrawy duszone, - wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans, - proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne, - duszone składniki smakują niezwykle dobrze, - książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Pyszne obiady / Anna Starmach. - Kraków : Znak Litera Nova - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2017. - 156, [4] strony : fotografie ; 20 cm.
Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być codzienną radością, okazją do cieszenia się smakami i zapachami. Tymi, które znamy z dzieciństwa, ale także nowymi, które pozytywnie zaskoczą ciebie i twoich bliskich. Pyszne obiady to zestaw doskonałych pomysłów kulinarnych, zarówno nowoczesnych, jak i tradycyjnych, które sprawdzą się przy każdej okazji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
"Książka, którą oddaję w Państwa ręce, to nie tylko kilkadziesiąt prze­pisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala - wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostroż­nie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona Schroniska smaków była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry" - Magda Gessler.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. VI/6
Book
In basket
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Zdrowie zaczyna się na talerzu. Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i przekąski na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych, a dodatkowo bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie i cieszyć się zdrowiem – zarówno jeśli jesteś wszystkożercą, jak i wegetarianinem lub weganinem czy alergikiem albo po prostu lubisz dobrze i zdrowo zjeść. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, które doskonale wpływają na organizm: sezonowych warzyw, kasz, ziaren, orzechów, owoców, zdrowych olejów, a wszystko to podane w apetycznej i smacznej formie. Pamiętaj – jesteś tym, co jesz!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Smakoterapia na wynos : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Książki, copyright 2020. - 424, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? DROGA DO ZDROWIA PROWADZI PRZEZ KUCHNIĘ! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. CO WARTO PRZYGOTOWYWAĆ NA WYNOS? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: KTO MI TO WSZYSTKO PRZYGOTUJE? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy a la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo! Uściskowując, Autorka
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Ta książka została pomyślana jako przewodnik dla wszystkich, którzy kochają aktywność fizyczną i szukają równowagi pomiędzy sportem a odżywianiem. Podane przepisy proponują delikatną równowagę pomiędzy zdrowiem, smakiem i fantazją. Zalecenia dotyczące składników odnoszą się przede wszystkim do wartości pokarmowych, ponieważ to one odróżniają zdrowe jedzenie od niezdrowego. Przepisy ilustrowane są fotografiami oraz informacjami na temat produktów spożywczych i najzdrowszych metod przyrządzania danej potrawy, tak by jednocześnie pięknie i fantazyjnie prezentowała się na stole.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.55/.56
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again