51 results
Book
In basket
Tytuł oryginału: The beginner's guide to dehydrating food : how to preserve all your favorite, vegetables, fruits, meats and herbs. Na okładce podtytuł: ziołowe herbaty, kandyzowane owoce, marynaty, sosy i dipy, muesli i płatki śniadaniowe, batoniki z suszonych owoców.
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
(3 Składniki, 15 Minut)
Masz mało czasu, pieniędzy oraz niewielką kuchnię i chcesz gotować? W książce znajduje się 55 bardzo łatwych przepisów. Możesz z nich skorzystać i przygotować na przykład: szaszłyki z kurczaka marynowanego, tortelini z czerwoną papryką, waniliowe mascarpone albo cheescake z cytryną. Dzięki tym przepisom zrobisz mnóstwo dobrego jedzenia z 3 składników i tylko w 15 minut! W poradniku są działy poświęcone: późnym śniadaniom, szybkim przekąskom, znajdziesz coś lekkiego na ząb, dania na co dzień, posiłki ze znajomymi i desery. Odbiorcy: - osoby, które chcą szybko i tanio przygotować smaczne dania - wszyscy, którzy chcą w prosty sposób z dostępnych w kuchni produktów przyszykować dania na każdą okazję Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - zawiera 55 przepisów, dzięki którym nie zabraknie nikomu pomysłów na smaczne dania - do wykonania poszczególnych potraw wystarczą 3 składniki - do przygotowania posiłków potrzebny jest jedynie kwadrans - proponowane potrawy zapewnią potrzebną energię - to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają dość jadłodajni, konserw i mrożonek - w poszczególnych rozdziałach znajdują się przepisy na dania na różne okazje - nie trzeba wydawać fortuny na zbilansowaną dietę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Świąteczne przepisy / Jamie Oliver ; [przekład Dorota Malina]. - Kraków : Insignis Media, copyright 2016. - 405, [3] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Ta wyjątkowa książka jest ukoronowaniem mojej siedemnastoletniej kariery. Przez ten czas szlifowałem każdy szczegół w najlepszych przepisach na zachwycające dania i dzieliłem się z Wami wieloma wskazówkami i sztuczkami, byście za każdym razem mogli osiągać znakomite efekty kulinarne. Ponieważ to moja pierwsza i ostatnia książka z przepisami na święta, dołożyłem wszelkich starań, by była jak najlepsza. Będę zaszczycony, jeśli stanie się ona częścią Waszych bożonarodzeniowych przygotowań, oferując wsparcie i pomoc, dodając otuchy i wiodąc ku naprawdę smakowitym świętom. Mam nadzieję, że będziecie wracać do niej każdego roku. Radosnych świąt Bożego Narodzenia dla Was i dla Waszych bliskich ode mnie i od mojej rodziny.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
maluchom wszystko, co najlepsze. Ale jak sprawić, by szybko i sprawnie powstały wartościowe i smaczne dania? Niniejsza książka będzie nieocenioną pomocą dla wszystkich borykających się z tym problemem. Zawiera ona szeroki wybór przepisów na różnorodne dania dostosowane do wieku dziecka, które pobudzą jego zmysł smaku. Nawet zapracowani rodzice mogą znaleźć 2 lub 3 godziny w tygodniu na ugotowanie domowych posiłków dla swojego dziecka. Wszystko zależy od chęci i dobrej organizacji. Pozwól swojemu dziecku odkrywać bogactwo smaków już od kołyski! Odbiorcy: – rodzice dzieci do 3 lat; – rodzice niemający wiele czasu na przygotowywanie posiłków; – rodzice chcący wzbogacić jadłospis dzieci; – wszyscy, którzy szukają pomysłów na smaczne i wartościowe dania dla małych dzieci. Dlaczego warto nabyć tę książkę: – zawiera bardzo szeroki wybór przepisów na każdą porę roku; – kładzie nacisk na różnorodność i bogactwo proponowanych produktów; – umożliwia żywienie dziecka w sposób w pełni zaspokajający jego potrzeby żywieniowe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
W słoiku :przetwory przez cały rok / Kasia Marciniewicz. - Poznań : Publicat, 2017. - 240 stron :ilustracje kolorowe, 25 cm.
"W tej książce otwieram przed Czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" Kasia Marciniewicz
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.55/.56
Book
In basket
(Zdrowa Kuchnia - Arystoteles)
Współcześnie coraz większą popularnością cieszą się samodzielnie wyprodukowane wędliny. Polacy coraz częściej wracają do tradycyjnych smaków, do własnoręcznie zrobionych wędlin z możliwie najlepszych produktów i według sprawdzonych przepisów, nierzadko przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Książka Wędliny to poradnik dla amatorów tradycyjnego sposobu wyrabiania szynek, polędwic, boczków i kiełbas.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Jak przyrządzić wyśmienite domowe wędliny z różnych rodzajów mięsa? Prawidłowe przyrządzanie, przyprawianie, peklowanie, wędzenie i dojrzewanie takich specjałów, jak szynka, boczek czy kiełbasa kryje wiele tajemnic. Ta książka odkrywa je przed Tobą. Przeczytaj i wypróbuj! Zacznij odżywiać się zdrowo i smacznie. - Jakie mięso wybrać na domowe wyroby - Jakim sposobem przyrządzić smakowitą wędzonkę, szynkę czy kiełbasę - Jak dojrzewać i przechowywać wędliny trwałe - 60 sprawdzonych przepisów na szynki, boczki, kiełbasy surowe, salami, metki, kiełbasy myśliwskie, serwolatki, kaszanki, wątrobianki, salcesony, pasztety
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Najbardziej kompletna książka kucharska siostry Anastazji. Kolejna i zarazem ostatnia "Wielka Księga Siostry Anastazji" stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury przenikają się z nowymi.Ponad 400 przystępnie opracowanych przepisów. Czytelnik znajdzie tu między innymi przepisy na przetwory, dania obiadowe, przekąski, sałatki, surówki, słodkie wypieki, a także na tradycyjne przygotowanie chleba. Dania sprawdzone i zawsze smaczne. A co niezwykle istotne, przyrządzone z produktów ogólnodostępnych i na każdą kieszeń. Zarówno dla osób początkujących, jak i dla doświadczonych miłośników sztuki kulinarnej. Siostra Anastazja szanuje wszystkie trendy kulinarne, ale nie podąża za nimi bezkrytycznie. Dlatego jej przepisom można zaufać. Świadczą o tym ponad 4 000 000 sprzedanych egzemplarzy. Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Znana jest także za granicą. Mimo wielkiego sukcesu pozostaje osobą skromną, dla której najważniejsza jest modlitwa i praca.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. Wyp. 64 (1 egz.)
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.55/.56
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Z działki z lasu i takie tam / Agata Królak - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2013. - 190, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Nowa książka kucharska autorki „Ciast, ciastek i takich tam”: 73 przepisy na przetwory podane w niezwykłej formie graficznej. „Z działki, z lasu i takie tam” to nietypowa, trochę sentymentalna, a trochę zwariowana, pachnąca latem książka kucharska dla miłośników przetworów. Zawiera sprawdzone przepisy na powidła, dżemy, konfitury, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne napoje. Ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, nonszalanckie ilustracje, stare rodzinne fotografie czynią niej urzekający kulinarny album, który budzi tęsknotę do smaków i zapachów dzieciństwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Zdrowe i pełne energii dziecko : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2019. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.: • informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; • praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; • 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Ziemniak : wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów / Joanna Jakubiuk. - Warszawa : Edipresse Polska, 2018. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe, zdjęcia ; 20 cm.
(Książki - Edipresse)
Joanna Jakubiuk, pedagog z wykształcenia, gotować zaczęła z miłości, zmieniła to w pasjęi sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom świata. W swojej książce chce zmierzyć się z najbardziej niedocenianym warzywem - ziemniakiem. Jeżeli ktoś może udowodnić , że nie bez powodu ziemniak zaczął swoją wielką karierę na królewskim stole i tam powinien znowu trafić - to tylko ona. Niedoceniony, a niezastąpiony. Smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelkie możliwe sposoby. Ziemniak. Historia, odmiany, wyjątkowe połączenia i ponad 60 słonych i słodkich przepisów Podlasianki, która mówi o sobie: jestem aktywistką kulinarną. A o ziemniakach wie wszystko.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again