63 results
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 616-056
Book
In basket
Słownik angielsko-polski terminów używanych w pracy s. [306]-309.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 664.017
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 621.798
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Dieta długowieczności : proste, sprawdzone przepisy, zdrowa kuchnia / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Twój kolejny krok ku długowieczności! Sięgnij po to, co podpowiada natura, i przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela. W książce znajdziesz: • 100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle, • podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo, • przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół, • zalecenia, jak parzyć herbaty, • informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu. Książka na całe - długie i zdrowe - życie!!!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Dookoła smaków : podróże kulinarne szefa Wincentego / [tekst Štepánka Sekaninová ; ilustracje Jakub Cenkl]. - Wydanie pierwsze. - Gdańsk : Wydawnictwo Adamada, 2019. - [38] stron złożonych : ilustracje kolorowe ; 24x27 cm + Podręcznik dla kuchcika : 16 stron.
Tytuł oryginłu: "Za dobrotami světa s kuchařem Vincentem" 2018.
Pachnąca morzem i pomarańczami hiszpańska paella albo wietnamska zupa pho pełna makaronu ryżowego, imbiru i papryczek chilli. Somalijskie cambuulo z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego, a może australijski ferburger z sarniną i śliwkowym chutney. Meksykańskie empanadas wypełnione chorizo i chilli lub kanadyjskie poutine, czyli dwukrotnie smażone frytki w sosie pieczeniowym ze skrzypiącym serem i szarpaną wołowiną. Cieknie Wam już ślinka? Nie traćcie czasu – ruszajcie za szefem Wincentym odkrywać smaki świata (i uczyć się gotować). Smacznego!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64/I
E-book
In basket
Monografia została zredagowana na podstawie artykułów przygotowanych przez uczestników 49. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie ,,Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, które odbyło się w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie 24-25 września 2020 roku. Opracowanie zawiera prace z zakresu nauk biologicznych, medycznych, o żywności i o zdrowiu. Jest to edycja wyjątkowa, ponieważ zarówno Organizatorom, jak i Uczestnikom przyszło zmierzyć się z pandemią koronawirusa COVID-19, która od marca do czerwca 2020 roku uniemożliwiała spotkania osobiste, pracę w laboratoriach badawczych uniwersytetów i wielokrotnie dokończenie badań będących podstawą wystąpień seminaryjnych. Nas, jako Organizatorów przedsięwzięcia, zaistniała sytuacja szczególnie dotknęła. Zmuszeni byliśmy do przesunięcia terminu Konferencji z 23-24 kwietnia na 24-25 września 2020 roku oraz przeprowadzenia jej w formie zdalnej. Jest to pierwsza edycja MSKN realizowana w ten sposób, co wymagało od nas przecierania ścieżek dotyczących przepisów, które umożliwiłyby przeprowadzenie obrad online rzetelnie i zadowalająco dla każdej ze stron.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
Tyt. oryg.: "El hambre" 2014.
Caparrós w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z, a może nawet najważniejszym czynnikiem, kształtującym naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka – u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo. Głód.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 36 (1 egz.)
Czytelnia
No availability information: sygn. 364.6
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
(Historia - Aletheia)
Temat: Żywność
S. przytyt.: znak graficzny: klepsydra; okł. znak graficzny: klepsydra przy słowie Historia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
Monografia o nowatorskim charakterze. Ukazuje trwałość tożsamości kulturowej wynikającej z rekonstrukcji zagadnień związanych z jedzeniem w różnych okresach historycznych naszego kraju i naszego kręgu kulturowego. Wydobywa edukacyjny i społeczny aspekt jedzenia, wpisujący się w promowanie zdrowego stylu życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. Czyt. 641
Book
In basket
Na stronie tytułowej informacje o zawartości: Czy mięso powoduje raka? Jedzenie to lekarstwo; Czy jajka eko są trujące? Superfood - celebryci pożywienia; Czy powinno się smażyć na oliwie z oliwek? Flora bakteryjna; Kawa - herbata - alkohol; Wolne rodniki i antyoksydanty; zalecenia lekarskie.
Czy można przytyć od produktów light? Czy czosnek wyleczy przeziębienie? Frida Duell prowadzi nas przez fakty, pseudo-fakty i mity dotyczące żywności. Dane naukowe łączy z przepisami na zdrowe dania. Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma „Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.55/.56
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Olszanica : Wydawnictwo Bosz, 2014. - 200 s. : il. kolor. ; 24 cm.
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt "smacznych słów". Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero punkt wyjścia do zabawnych rozważań o pełnym często zaskakujących skojarzeń, przysłów ludowych, śmiesznych zwrotów i barwnych powiedzonek języku polskim. Od "ananasa" do "żurku" wiedzie szlak mądrej opowieści profesora prowadzonej w stylu gawędy poprzez pyszne słowa nie tylko z działu kulinariów, lecz również wielu innych dziedzin życia codziennego. To książka dla wszystkich, nie tylko dla smakoszy, jednak można porządnie zgłodnieć przy jej lekturze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. 811.162.1'373 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
Copies are only available in the library: sygn. 00 (1 egz.)
Book
In basket
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
(Kompendium Wiedzy)
Kompendium ma uświadomić czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostować fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśniać kontrowersje i problemy związane z tematyką książki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again