4 results
E-book
In basket
Światowy bestseller literatury popularnonaukowej, część pasjonującej serii: 50 idei, które powinieneś znać Jak działa chip silikonowy? Jak możemy wykorzystać naturalne produkty do zwalczania chorób człowieka? Czy można stworzyć sztuczne mięśnie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w tej książce. Autorka wyjaśnia 50 fundamentalnych zagadnień z dziedziny chemii – atomy, cząsteczki, związki i mieszaniny, składają się na każdy gram materii na naszej planecie. Począwszy od cząsteczek, które zapoczątkowały samo życie, po nanotechnologię, chemia oferuje fascynujący wgląd w nasze pochodzenie, a także wciąż rewolucjonizuje znane nam życie. W 50 krótkich odcinkach ta przystępna książka omawia wszystko, od argumentów głównych myślicieli po najnowsze metody badawcze, używając osi czasu, aby umieścić każdą teorię w kontekście – mówiąc wszystko, co musisz wiedzieć o najważniejszych ideach chemii. 50 idei, które powinieneś znać to seria książek wprowadzających w fascynujący świat pytań i zagadnień – tych trudnych oraz tych zupełnie podstawowych – które od dawna towarzyszą ludzkości w misji zrozumienia świata. Seria prezentuje najważniejsze teorie i idee z głównych dziedzin wiedzy, stanowiąc świetny punkt wyjścia do dalszej nauki. Obowiązkowa lektura dla każdego początkującego erudyty!
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. • Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. • Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. • Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na... zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
E-book
In basket
Biogazownie rolnicze do produkcji energii w coraz większym stopniu wykorzystują odpady. W związku z tym proces fermentacji metanowej zachodzący w biogazowniach wydaje się być optymalnym rozwiązaniem, umożliwiającym racjonalne zagospodarowanie odpadów organicznych z jednoczesną produkcją energii. Jednym z innowacyjnych rozwiązań pozwalającym na produkcję biogazu, a następnie energii, może okazać się wykorzystanie larw owadów Hermetia illucens. W pracy analizowano możliwości zastosowania wybranych odpadów organicznych pochodzenia roślinnego w procesie produkcji biogazu rolniczego oraz w hodowli larw Hermetia illucens przeznaczonych do celów energetycznych. Problem naukowy został sformułowany w postaci pytania: czy zastosowanie procesu biokonwersji odpadów organicznych z wykorzystaniem owadów Hermetia illucens pozwoli podnieść efektywność energetyczną oraz ekonomiczną funkcjonowania biogazowni (włączając w to również wykorzystanie produktów ubocznych), w porównaniu do fermentacji samych odpadów? W badaniach nad wydajnością biogazową oraz metanową użyto 18 wybranych odpadów organicznych oraz larwy Hermetia illucens wraz z substratami związanymi z ich produkcją i przetwarzaniem: wytłoki po ekstrakcji tłuszczu owadziego, sam tłuszcz, rozdrobnione larwy, wysuszone larwy czy odchody larw. Na podstawie uzyskanych danych z badań opracowano innowacyjną technologię biokonwersji odpadów organicznych, w tym wycofanej ze sprzedaży żywności, w ramach procesu odzysku. Z kolei na podstawie wydajności biogazowych i metanowych odpadów oraz larw i ich frakcji przeprowadzono obserwację dotyczącą efektywności energetycznej. Jednocześnie uwzględniając właściwości uzyskanych pofermentów, wykonano również analizę ekonomiczną dla pięciu zaproponowanych technologii. Odpady wykorzystane w badaniach charakteryzowały się między innymi dużym zakresem wahań zawartości suchej masy przy zawartości materii organicznej wynoszącej ponad 80%, co kwalifikuje je do wykorzystania w procesie fermentacji metanowej. Równie dobre wyniki zaobserwowano w odniesieniu do larw Hermetia illucens oraz produktów związanych z ich produkcją i przetwarzaniem. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wytłoki były wartościowym substratem do biogazowni rolniczej. Sprzedaż pozyskanego tłuszczu może mieć korzystny wpływ na bilans ekonomiczny funkcjonowania biogazowni.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
W prezentowanym kwartalniku NIT 1(16)2015 zamieszczono sześć artykułów naukowych. Dotyczą one następujących zagadnień: • możliwości wykorzystania m.in. krajowych jabłek, aronii, wiśni i czarnej porzeczki, surowców bogatych w związki polifenolowe oraz przeciwutleniacze, do produkcji win owocowych, • racjonalnego zagospodarowania uciążliwych odpadów rzeźnych (treści przewodu pokarmowego świń i gnojowicy) w celu pozyskania energii, • możliwości sterowania produkcją jogurtów smakowych i jej kontroli na podstawie systemu opartego na sterowniku PLC (Programmable Logic Controller) połączonego z dotykowym panelem operatorskim LCD, • czynników kształtujących jakość mięsa drobiu grzebiącego, • zróżnicowanego wiekiem postrzegania przez konsumentów opakowań w kontekście zabezpieczeń gwarantujących nienaruszalność zapakowanego produktu żywnościowego oraz • wpływu właściwości przeciwutleniających śliwek na jakość burgerów wyprodukowanych z ich udziałem. Czytelnicy zaobserwowali, że w 2014 roku wprowadziliśmy wiele zmian w tekstach prezentowanych publikacji. Każda tabela oraz rysunek ma polską i angielską wersję tytułu. Podobnie w tabelach i na rysunkach mamy podwójne polsko-angielskie wersje. Dzięki temu, że podajemy summaries w j. angielskim i angielskie odpowiedniki polskich tytułów tabel i rysunków, rozszerzamy liczbę potencjalnych czytelników. Począwszy od numeru trzeciego, w roku 2015 zamierzamy zmienić proporcje artykułów polskojęzycznych względem angielskojęzycznych tak, by docelowo przejść na publikowanie w języku angielskim. Pozwoli to na szerszy udział autorów zagranicznych w wydawaniu swoich prac w NIT, jak też na uzyskanie wyższego wskaźnika cytowań w publikacjach już wydrukowanych w NIT. W imieniu Komitetu Redakcyjnego składamy podziękowania recenzentom za ich trud w utrzymaniu i doskonaleniu jakości NIT w roku 2014. Autorom prac dziękujemy za dotychczasową współpracę i życzymy kolejnych udanych publikacji. Redaktor naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again