14 results
Book
In basket
Dookoła smaków : podróże kulinarne szefa Wincentego / [tekst Štepánka Sekaninová ; ilustracje Jakub Cenkl]. - Wydanie pierwsze. - Gdańsk : Wydawnictwo Adamada, 2019. - [38] stron złożonych : ilustracje kolorowe ; 24x27 cm + Podręcznik dla kuchcika : 16 stron.
Tytuł oryginłu: "Za dobrotami světa s kuchařem Vincentem" 2018.
Pachnąca morzem i pomarańczami hiszpańska paella albo wietnamska zupa pho pełna makaronu ryżowego, imbiru i papryczek chilli. Somalijskie cambuulo z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego, a może australijski ferburger z sarniną i śliwkowym chutney. Meksykańskie empanadas wypełnione chorizo i chilli lub kanadyjskie poutine, czyli dwukrotnie smażone frytki w sosie pieczeniowym ze skrzypiącym serem i szarpaną wołowiną. Cieknie Wam już ślinka? Nie traćcie czasu – ruszajcie za szefem Wincentym odkrywać smaki świata (i uczyć się gotować). Smacznego!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64/I
Book
In basket
Kastor piecze / Lars Klinting ; tłumaczyła Magdalena Landowska. - Poznań : Media Rodzina, copyright 2015. - [34] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Kastor potrafi mnóstwo rzeczy! Umie też upiec pyszne ciasto. W kuchni dzielnie asystuje mu Maciuś. Kiedy babka jest już gotowa, Kastora odwiedzają goście, bo akurat są jego urodziny. Ciasta starczyło dla wszystkich i wszystkim smakowało. Kolejna po "Kastor uprawia fasolkę" i "Kastor majsterkuje" opowieść o przygodach zmyślnego bobra.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. I/N
Book
In basket
Kicia Kocia gotuje / napisała i zilustrowała Anita Głowińska. - Poznań Media Rodzina, 2019. - [24] strony : ilustracje kolorowe ; 20 cm.
(Kicia Kocia / Anita Głowińska)
Z cyklu "Kicia Kocia".
Kicia Kocia z babcią nigdy się nie nudzi. Dzisiaj zajmują się prawdziwym kucharzeniem! Zobacz, co upiekła Kicia Kocia. „Kicia Kocia” to seria książeczek, która opowiada o rezolutnej kotce i jej przyjaciołach. Wspólnie z Kicią Kocią dziecko odkrywa świat i uczy się, jak poruszać się w codziennym życiu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 0/KZ
Book
In basket
Kuchnia pełna czarów / tekst i redakcja Michał Brodacki. - Warszawa : Media Service Zawada, copyright 2018. - 23 strony : ilustracje ; 22 cm.
(Shimmer & Shine ; 4.)
Opowiadanie na podstawie odcinka "Słodkie zadanie" Sindy Boveda Spackman.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. I/N
E-book
In basket
Jedzenie to jedna z potrzeb podstawowych człowieka, potrzeba naturalna, element biologii. Jednakże, poza sytuacjami ekstremalnymi, to co jemy i sposób w jaki to czynimy stanowi wynik kulturowych, a zatem arbitralnych rozstrzygnięć. Tradycyjnie człowiek odżywiał się w taki sam sposób, jak pozostali członkowie grupy, czy warstwy społecznej, do której przynależał i z którą się w pełni identyfikował. Można przyjąć, że w obrębie takiej grupy wszyscy jadali w podobny, jeśli nie taki sam sposób, a różnice wynikały jedynie z zamożności jednostek czy rodzin i to jedynie w przypadku, gdy logika kulturowa takie zróżnicowanie dopuszczała. Jakkolwiek definiowana kulturowo dieta czerpała z dość wąskiej grupy lokalnych i najczęściej sezonowych produktów. Obecnie bogate społeczeństwa późnokapitalistycznego, ponowoczesnego Zachodu stają wobec sytuacji nadmiaru ogólnodostępnych produktów spożywczych, a co równie istotne nadmiaru form ich konsumpcji. Preferencje odnośnie samych produktów, jak też sposobów ich przygotowania i spożywania, w nieporównywalnie większym stopniu są dziś efektem panujących mód, ideologii, przewartościowań religijnych, czy światopoglądowych, jakim poddają się jednostki (bądź są im poddawane) w ramach swojego życia. W upowszechnianiu tych kulturowych wzorów (stylów życia), „filozofii” odżywiania się, wreszcie konkretnych produktów i potraw pierwszoplanową rolę wiodą media. Główny temat niniejszego opracowania stanowi zatem nie tyle jedzenie, ani nawet zwyczaje żywieniowe, ale ich medialny wizerunek i oprawa. Uznaliśmy, że takie właśnie przemieszane, nieortodoksyjne spojrzenie na kulturę poprzez jej medialny obraz daje szansę poszerzenia obszarów badawczych zarówno antropologii kulturowej, medioznawstwa czy socjologii, skorzystania z innego rodzaju źródeł czy zestawu narzędzi interpretacyjnych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
Najlepsza zupa na świecie / tekst Susanna Isern ; ilustracje Mar Ferrero ; [przekład Beata Haniec]. - Wydanie 1. - Toruń : Tako, 2017. - [30] stron : ilustracje ; 24x26 cm.
(Kolekcja OQO)
Tytuł oryginału: La mejor sopa del mundo. Nazwa tłumacza w copyright.
W lesie szaleje zamieć. Zmarznięte zwierzęta szukają schronienia w chatce żółwia, który wstawił właśnie wodę na zupę. Każdy z gości pomaga w przygotowaniu posiłku, ofiarowując przyniesione ze sobą warzywa. I tak do garnka trafiają: marchew, leśne owoce, cebula, pieczarki, pory... Na zewnątrz chatki jest ciemno i zimno. Ale w środku wszystkim dopisuje humor: zwierzęta opowiadają historie, śpiewają, a przede wszystkim wspólnie szykują jedzenie. Kiedy w końcu zasiadają do stołu, są zachwycone smakiem zupy. To najlepsza zupa na świecie! W czym tkwi jej sekret? Czy żółw dodał do niej jakiś specjalny składnik? Gospodarz z początku zaprzecza, ale po chwili wyjawia tajemnicę...
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. I/N
Book
In basket
Tajemnice z przeszłości, niczym skarby ukryte w kufrze na strychu, zostają odsłonięte przed kilkuetnim dzieckiem, dzięki opowieściom jej babci. Mała dziewczynka otoczona ciepłem rodzinnego domu, na co dzień spotyka się z dobrocią i troską ze strony innych ludzi. Jak większość jej rówieśniczek, cechują ją ciekawość rzeczy nieznanych. Spędza więc czas na nauce, zabawie i rozmyślaniach, a przy tym poznaje świat bajek z dawnych lat. Wyśmienicie się bawi, bowiem odbyte przygody łączą się z jej pasją gotowania. Kuchnia staje się miejscem, dzięki któremu dziewczynka nie tylko poznaje niesamowite zdarzenia i magiczne mikstury, ale także dostarcza jej ona fascynujących informacji o legendarnych postaciach. Tajniki fachu kucharskiego uwidocznione są w przepisach jej babci, które Sonia zabarwiła przez swoją niewinną, dziecięcą fantazję.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. XIII/3
Filia nr 1
No availability information: sygn. II/Op
Filia nr 2
No availability information: sygn. II/Op
Book
In basket
Owoce Lukrecji / Laura Adori. - Wydanie 1. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2017. - 330, [4] strony ; 20 cm.
Stanowi część 2. cyklu, część 1. pt.: Przebudzenie Lukrecji.
Wielkie namiętności, wyrafinowane smaki i życie na romantycznym rauszu – to codzienność tytułowej bohaterki, która zdążyła już zdobyć serca czytelniczek w Przebudzeniu Lukrecji. Jest kobietą świadomą siebie, co w połączeniu ze szczyptą szaleństwa i humoru sprawia, że odnajduje swoją życiową pasję i wielką miłość. Teraz pragnie rozwijać i jedno, i drugie. O ile z rozwojem biznesu idzie jej coraz lepiej, to z miłością bywa trudniej. Wprawdzie spotkała wreszcie mężczyznę pragnącego być tam, gdzie ona i smakować z nią życie, jednak nawet tryskająca fontanna endorfin nie wystarcza w zderzeniu z odmiennością natury dwóch płci. Jak poradzi sobie nasza bohaterka? Czy uda jej się pokonać małe klęski i zaznać miłosnego triumfu?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Przebudzenie Lukrecji / Laura Adori. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2017. - 312, [5] stron ; 20 cm.
Stanowi początek cyklu.
Kim jest Lukrecja? To pewna siebie i swojej kobiecości singielka w przededniu czterdziestych urodzin, szczęśliwa posiadaczka wiernych przyjaciółek „od pierwszego wejrzenia” oraz wyzwolonej matki, która konsekwentnie zadręcza ją swoimi poradami. Jest też kobietą niezwykle wrażliwą na świat smaków, zapachów, kolorów i dźwięków. Umiejętność zmysłowego postrzegania świata staje się dla Lukrecji kluczem do odkrycia własnej drogi życiowej. Czy pomoże jej także w odnalezieniu prawdziwej miłości? Jeśli losy Bridget Jones i pasje wielbicielki smaków Julii Child są ci bliskie, przeczytaj koniecznie tę książkę!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. Wyp.821.162.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Nie jest to jednak zwykła książka kucharska! W tym tytule znajdziesz 9 opowiadań, w których pojawia się temat jedzenia, przygotowania potraw czy wspólnego gotowania. Po każdym z opowiadań umieszczony jest przepis z instrukcją krok po kroku – jak przygotować daną potrawę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. II/Op
Book
In basket
Przygoda w młynie / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2017. - 89 stron : ilustracje ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje! / Joanna Krzyżanek)
Ignaś Ziółko to chłopiec, który mieszka w Starym Knedelkowie, przy ulicy Krótkiej 1. Potrafi zrobić wstążkę z cukinii i sprawić, że marchewki stają się miękkie jak morele. Nie potrafi ugotować jajka na miękko, ale umie naśladować trzęsącą się galaretkę. Chętnie podpowiada rówieśnikom, co jeść by być zdrowym jak ryba, i czego nie chrupać, by rzadko odwiedzać stomatologa. Nie płacze, gdy kroi cebulę, ale szlocha, gdy kończą się malinowe żniwa. Ignaś zabiera dzieci i dorosłych w kulinarną podróż. Przygotowuje słone, słodkie, gorzkie i kwaśne smakołyki dla łakomczuchów, niejadków, uczulonych na gluten, miłośników szpinaku i jego wrogów. Podczas smacznego podróżowania zabiera dzieci i dorosłych w ciekawe miejsca, np. do piekarni francuskich bagietek.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. II/Op
Book
In basket
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
„Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze”. – Autorki
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Trojaczki Mniam, mniam! / Nicole Lambert ; przełożyła Marta Duda-Gryc. - Wydanie 1. - Kraków : Wydawnictwo Jupi!, 2018. - [56] stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
(Trojaczki / Nicole Lambert)
Oj, mama przesadziła! Dodała kłującą papryczkę do obiadu! A na stołówce mieliśmy na deser morfinki! Ech, te nieporozumienia - ile z nimi śmiechu w dzieciństwie! W tej książeczce Trojaczki odkrywają między innymi, jak wygląda polewa z bitej śmietany, a robiąc sobie koktajl, zapominają założyć pokrywkę na blender. Psoty, zabawne scenki i dowcipne powiedzenia - każda strona skrzy się humorem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. I/N
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again