10 results
Book
In basket
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej : 2400 przepisów / Hanna Szymanderska. - Warszawa : "Rea", 2003. - LX, 1064 s., [48] s. tabl. kolor. : fot. ; 25 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.5
Book
In basket
Książka kucharska, w której znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka uczy młodzież i starsze dzieci gotować klasyczne dania kuchni polskiej. Fotografie i skład nowojorskiego fotografa Kevina Demarii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64/III
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
(Pełnia Smaków)
Na okładce: Rady i przepisy krok po kroku.
Dzięki tej książce każdy nowicjusz bardzo szybko poczuje się pewnie w kuchni. Znikną wszelkie obawy, a gotowanie stanie się przyjemnością. Przydatne informacje, praktyczne rady, ciekawe pomysły, sekrety kulinarne, podstawowe przepisy, a ponadto: - informacje o produktach i ich wartości odżywczej - zasady racjonalnego żywienia - zdrowe i atrakcyjne menu dla rodziny - techniki przyrządzania i sposoby podawania potraw - skomplikowane czynności zaprezentowane etapami, krok po kroku
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 2
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
"Książka, którą oddaję w Państwa ręce, to nie tylko kilkadziesiąt prze­pisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala - wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostroż­nie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona Schroniska smaków była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry" - Magda Gessler.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. VI/6
Book
In basket
Turystyka kulinarna / Magdalena Woźniczko, Tadeusz Jędrysiak, Dominik Orłowski. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2015. - 255, [1] s. : il., fot. (w tym kolor.), rys. ; 24 cm.
Autorzy przedstawili m.in. istotę turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztukę kulinarną, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchnię polską j jej tradycje żywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe w Polsce oraz ich ochronę w Unii Europejskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 338.48
Book
In basket
Ziemniak : wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów / Joanna Jakubiuk. - Warszawa : Edipresse Polska, 2018. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe, zdjęcia ; 20 cm.
(Książki - Edipresse)
Joanna Jakubiuk, pedagog z wykształcenia, gotować zaczęła z miłości, zmieniła to w pasjęi sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom świata. W swojej książce chce zmierzyć się z najbardziej niedocenianym warzywem - ziemniakiem. Jeżeli ktoś może udowodnić , że nie bez powodu ziemniak zaczął swoją wielką karierę na królewskim stole i tam powinien znowu trafić - to tylko ona. Niedoceniony, a niezastąpiony. Smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelkie możliwe sposoby. Ziemniak. Historia, odmiany, wyjątkowe połączenia i ponad 60 słonych i słodkich przepisów Podlasianki, która mówi o sobie: jestem aktywistką kulinarną. A o ziemniakach wie wszystko.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again