81 results
Book
In basket
Nowość od: 19.04.2021
201 dań do pudełka : domowa dieta wegetariańska / [Joanna Zielewska]. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2021. - 160 stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
Na okładce: lekko, zdrowo, bez mięsa.
Kuchnia oparta na produktach roślinnych ma mnóstwo zalet – jest zdrowa, lekka, niedroga i bardzo różnorodna. Na diecie wegetariańskiej można schudnąć, cieszyć się niespożytą energią, poprawić wyniki badań – zwłaszcza te dotyczące poziomu cukru i cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Nie wystarczy jednak przestać jeść drób czy wieprzowinę, by zostać wegetarianinem. Ta książka podpowiada, jak komponować posiłki bez mięsa, a także czym zastępować inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest w niej kompletny jadłospis w sam raz dla początkujących, którzy dopiero chcą spróbować nowego sposobu odżywiania, a także dla tych, którzy już go znają, ale chętnie sięgną po gotowe pomysły na urozmaicone posiłki do szkoły, biura, na trening czy imprezę ze znajomymi. Wygodna, łatwa w przygotowaniu i domowa wege dieta pudełkowa pozwala pogodzić to co dla nas najlepsze, czyli samodzielnie przygotowane jedzenie ze świeżych składników, z koniecznością jedzenia na mieście.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
E-book
In basket
Książkę napisali polscy specjaliści w różnych dziedzinach medycyny na podstawie własnego wieloletniego doświadczenia i najnowszych zdobyczy wiedzy. Książka ta, w przeciwieństwie do wielu innych publikacji znajdujących się na rynku wydawniczym, uwzględnia polskie normy rozwoju i spotykaną u nas specyfikę zachorowań. W pierwszej części publikacji zawarto wiadomości dotyczące prawidłowego rozwoju dziecka, zdrowego i racjonalnego odżywiania, zapewnienia bezpieczeństwa w domu i poza nim oraz profilaktyki chorób zakaźnych - od życia płodowego do wieku szkolnego. W drugiej części omówiono najważniejsze choroby wieku dziecięcego w podziale na poszczególne specjalności medyczne, w tym m.in.: alergologię, chirurgię, dermatologię, gastroenterologię, endokrynologię, kardiologię, nefrologię, okulistykę, ortodoncję, psychiatrię, psychologię, pulmonologię i reumatologię. Hasła obejmują przyczyny i objawy różnych chorób, sposoby zapobiegania im oraz metody leczenia, a także praktyczne wskazówki dotyczące właściwego postępowania w przypadku choroby. Cenny jest również rozdział przedstawiający najczęściej występujące u dzieci objawy chorobowe.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
Alkaliczny styl życia / Beata Sokołowska. - Warszawa : Muza, 2015. - 300, [4] s. ; 20 cm + Lista zdrowych zakupów : 15 s. ; 15 cm.
Na okł.: Jak dzięki prostym zmianom odzyskać równowagę pH i zachować dobry stan zdrowia?
Zła dieta, stres, nadmiar używek i brak ruchu – wszystko to powoduje, że bardzo trudno utrzymać równowagę pH, która odpowiada za dobry stan zdrowia. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy zarówno produktów zasadowych, jak i kwasowych. Problem jednak w tym, że to, co spożywamy, w przeważającej części jest kwasotwórcze. Beata Sokołowska opowiada o swoich osobistych doświadczeniach i drodze, jaką przeszła, zmieniając styl życia. Uczy, jak ułożyć zdrowy jadłospis, jak zmotywować się do zmian i zachęca, jak o siebie zadbać. Alkaliczny styl życia to praktyczny przewodnik, który pomoże w podejmowaniu codziennych decyzji i ułatwi realizację postanowień.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
Copies are only available in the library: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Bożena Kropka wskazuje, jak dieta w decydujący sposób wpływa na nasze zdrowie. Jakie pokarmy łagodzą lub leczą, np. anemię, choroby wątroby, czy tarczycy. Jej praktyczny jadłospis to coś więcej niż łatwe wskazówki – to przepis na zdrowie - Joanna Gruszka – dietetyk kliniczny
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Tyt. oryg.: "Lebensmittel richtig kombinieren".
W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość i dolegliwości jelitowe. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce Sól, cukier, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Na okładce: Nowe przepisy.
Nie masz czasu na układanie diet? Komponowanie posiłków i liczenie kalorii jest zdecydowanie zbyt skomplikowane? Sięgnij po gotowe rozwiązanie dr Ewy Dąbrowskiej. Planer, który trzymasz w rękach, to sprawdzony sposób pozwalający zmienić na zawsze sposób odżywiania. Znajdziesz w nim: • 6-tygodniowy plan diety: 4 dni przygotowania, 10 dni diety warzywno-owocowej, 2 tygodnie wychodzenia i 2 tygodnie stabilizacji, • ponad 30 nowych przepisów, • praktyczne porady i ilustracje, • tabele – miary postępów, • miejsce na notatki. Od dzisiaj nie masz wymówki. Połowę pracy autorki wykonały za ciebie. Czas na twój krok.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała. Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 616-006
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.563
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. • Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. • Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. • Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na... zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Publikacja stanowi kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów i interwencji edukacyjnych związanych z zachowaniami żywieniowymi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 612
Book
In basket
Tyt. oryg.: "The gluten lie and other myths about what you eat" 2015.
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, © 2019. - 255, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 254-[256].
Na okładce: dietetyk radzi.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Miejsce wydania wg strony internetowej wydawcy.
Jesteśmy tym, co jemy, i dlatego naszym zadaniem jako rodziców jest nauczyć dzieci wszystkiego, co dotyczy prawidłowego żywienia. To odpowiedzialność, której nie powinniśmy unikać, jeżeli zależy nam, aby nasze dzieci zdrowo rosły. Celem najnowszej publikacji doktor Iriny Matveikovej, autorki Inteligencji trawiennej, książki sprzedanej w piętnastu tysiącach egzemplarzy, jest zaopatrzenie rodziców w zrozumiały i użyteczny przewodnik po najczęstszych dolegliwościach układu trawiennego. Dzięki niemu uzyskacie informacje i znajdziecie odpowiedzi na pytania związane z takimi zagadnieniami jak: - znaczenie mikroflory jelitowej, - uciążliwy refluks żołądkowo-przełykowy, - dziecięca otyłość, - alergie i odporność, - przyczyny zaparć, - związek pomiędzy biegunką a emocjami dziecka, - najlepszy sposób na optymalny rozwój systemu odpornościowego. Jeżeli chcesz zapobiegać, aby nie musieć leczyć, ta książka zapewni ci klarowne prowadzenie, bazujące na medycynie holistycznej z jednoczesnym uwzględnieniem perspektywy medycyny konwencjonalnej. Ucząc maluchy od dzieciństwa zdrowych nawyków żywieniowych, dajemy im w prezencie bardziej spełnioną i szczęśliwszą dorosłość.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again