44 results
Book
In basket
Alkaliczny styl życia / Beata Sokołowska. - Warszawa : Muza, 2015. - 300, [4] s. ; 20 cm + Lista zdrowych zakupów : 15 s. ; 15 cm.
Na okł.: Jak dzięki prostym zmianom odzyskać równowagę pH i zachować dobry stan zdrowia?
Zła dieta, stres, nadmiar używek i brak ruchu – wszystko to powoduje, że bardzo trudno utrzymać równowagę pH, która odpowiada za dobry stan zdrowia. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy zarówno produktów zasadowych, jak i kwasowych. Problem jednak w tym, że to, co spożywamy, w przeważającej części jest kwasotwórcze. Beata Sokołowska opowiada o swoich osobistych doświadczeniach i drodze, jaką przeszła, zmieniając styl życia. Uczy, jak ułożyć zdrowy jadłospis, jak zmotywować się do zmian i zachęca, jak o siebie zadbać. Alkaliczny styl życia to praktyczny przewodnik, który pomoże w podejmowaniu codziennych decyzji i ułatwi realizację postanowień.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
Copies are only available in the library: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Bożena Kropka wskazuje, jak dieta w decydujący sposób wpływa na nasze zdrowie. Jakie pokarmy łagodzą lub leczą, np. anemię, choroby wątroby, czy tarczycy. Jej praktyczny jadłospis to coś więcej niż łatwe wskazówki – to przepis na zdrowie - Joanna Gruszka – dietetyk kliniczny
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Tyt. oryg.: "Lebensmittel richtig kombinieren".
W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość i dolegliwości jelitowe. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce Sól, cukier, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała. Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 616-006
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 612
Book
In basket
Tyt. oryg.: "The gluten lie and other myths about what you eat" 2015.
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi. Wskaźnik otyłości jest tam najniższy spośród krajów rozwiniętych. Czterdziestoletnie kobiety wyglądają tam tak, jak gdyby miały dwadzieścia lat. To kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent, co stanowi jedną trzecią wskaźnika otyłości Francuzek i mniej niż jedną dziesiątą u Amerykanek. To zarazem wysoko uprzemysłowiony kraj, który stanowi potęgę gospodarczą na świecie.Ten kraj to Japonia. I warto wiedzieć, dlaczego dzieje się tam coś niezwykłego. Nie jest to książka z poradami dietetycznymi ani o tym, jak przyrządzać sushi. To wprowadzenie do zupełnie nowego sposobu jedzenia w domu ? gotowania w stylu japońskim, a to, co jedzą japońskie rodziny jest inne i o wiele prostsze, niż możesz się spodziewać. Pokazuje odkrycia ekspertów z zakresu długości życia oraz otyłości, którzy dzielą się swoją wiedzą na temat tego, w jaki sposób zwyczaje żywieniowe Japończyków wpływają na ich dobre zdrowie. Pomaga zrozumieć, dlaczego Japonia jest krajem najzdrowszych ludzi na świecie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
Klub 50+ / Mariola Bojarska-Ferenc. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2015. - 335, [1] s. : il. kolor., fot. ; 22 cm.
Nie jest za późno! Ani na miłość, ani na fascynującą pracę, ani na realizację życiowych pasji! To główne przesłanie najnowszej książki „Klub 50+” Marioli Bojarskiej-Ferenc. Autorka dedykuje ją kobietom 50 plus, które wciąż mają apetyt na życie, chcą być nowoczesne, modne, seksowne. Sama jest żywym tego przykładem. Przekonuje, że życie nie kończy się po pięćdziesiątce, że kobietom dojrzałym nie pozostają jedynie kapcie i czytanie wnukom bajek. „Pokażę Ci, że może być inaczej” – pisze we wstępie. Podpowiada, jak zatroszczyć się o ciało i duszę, by być kobietą zdrową, zadowoloną z siebie i szczęśliwą. Na łamy swojej książki zaprosiła cenionych lekarzy specjalistów. Pyta też znane Polki, aktorki, dziennikarki, kobiety biznesu, jak one to robią, że ciągle są piękne. Sięgnij po tę książkę, ćwicz i gotuj z Mariolą Bojarską-Ferenc i bierz z życia pełnymi garściami! Kobieta po 50. roku życia może być atrakcyjna, pewna siebie, kochana, zadbana, podejmująca wyzwania i spełniająca marzenia. Nie daj sobie wmówić, że jest inaczej! Twój los w twoich rękach! Pamiętaj, że to ty jesteś panią swojego życia! -Mariola Bojarska-Ferenc. Mariola Bojarska dla kobiet swojego pokolenia jest postacią kultową, która wprowadziła do Polski czasów PRL aerobik. Pierwszy tego typu poradnik dla kobiet 50+, który podsuwa ciekawe pomysły i motywuje do działania.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. Wyp. 61 (1 egz.)
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
(Kompendium Wiedzy)
Kompendium ma uświadomić czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostować fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśniać kontrowersje i problemy związane z tematyką książki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613
No cover
Book
In basket
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska. - Wyd. 3 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1983. - 214, [1] s. : rys. ; 20 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.563
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 615.322
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again