7 results
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Czytelnia
No availability information: sygn. 613.2
No cover
Book
In basket
Przedr. fotooffs., oryg. : Warszawa : Wydaw. M. Arcta, 1929. - Na s. przedtyt. nazwa serii oryginału : Książki dla Wszystkich nr 747-761.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
Kuchnia wegetariańska / Sarah Brown ; tł. Elżbieta Osińska. - Warszawa : Watra, 1991. - 240 s. : fot. kolor., rys. ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
• Pisana z perspektywy matki i weganki, na podstawie własnych doświadczeń; • Bogate źródło fachowej wiedzy na temat składników odżywczych w diecie wegańskiej i wegetariańskiej; • Niemal sto przepisów na wegańskie potrawy. Mama na roślinach obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Tytuł oryginału: "Naturally nourished" 2017.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne - ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka - pełna smacznych zdjęć - udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna! Ta książka udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny. "Zielenina na talerzu" to kompozycja ponad 100 oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery - podzielonych zgodnie z porami roku. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka słynnego bloga Zielenina, pokazuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna. Kolorowe i proste w przygotowaniu dania kuszą sezonowymi składnikami, które można kupić w każdym sklepie. To książka nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego, kto ma ochotę wzbogacić swoje codzienne menu o zdrowe i smaczne dania pełne kasz, warzyw i owoców doprawione pachnącymi ziołami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Przez lata karmiliśmy się przetworzonym, szybkim i nieskomplikowanym w obsłudze jedzeniem. Zapracowani, zabiegani, zestresowani - wrzucaliśmy na talerz to, co było najbliżej. Wiemy już, że tak nie musi być. Pragniemy przejąć kontrolę nad tym, co jemy, szukamy zdrowych produktów, lokalnych dostawców, czytamy etykietki. Karoline Jönsson mieszka na niewielkiej farmie na południu Szwecji. Jej towarzyszami są kurczęta, konie, koty oraz inne przygarnięte zwierzęta. Posadziła rośliny, drzewa, zbudowała szklarnię. Zbiera, sadzi, dogląda, a następnie tworzy proste i zdrowe potrawy. Żyje w naturalnym, spokojnym rytmie, dzięki któremu czuje się zrelaksowana i spełniona. Nie traci wcale kontaktu z ludźmi jest jedną z najbardziej popularnych blogerek szwedzkich, pisze do magazynów kulinarnych, wydaje książki. Zielona spiżarnia to podpowiedź, jak odnaleźć się w naturalnym świecie. Jak w ogródku lub na balkonie wyhodować wspaniałe rośliny, które ozdobią nasze wnętrza i talerze, nasycą żołądki, wzmocnią zdrowie, a nawet poprawią wygląd. Pełna przepięknych zdjęć, inspiruje do pełniejszego życia. Wierzę, że trzeba żyć z pasją niezależnie od tego, co to dla kogoś znaczy: czy rozumie się przez to skakanie ze spadochronem, przeprowadzkę na drugą stronę kuli ziemskiej czy jak w przypadku zapalonych zbieraczy antyków - obcowanie z historią. Moje serce bije trochę szybciej wiosną, gdy widzę pierwsze chwasty, przygotowuję ziemię i ufajdanymi rękami sieję nasiona, zbieram sok z brzozy albo później, gdy jesienią wyciągam oblepionego ziemią żółtego buraka. I kiedy w środku zimy mogę przygotować posiłek z produktów z własnego ogródka. […] Zapraszam więc do siebie do domu, do mojego zielonego świata, gdzie jedzenie rośnie na drzewach i gdzie świętą ziemią jest kompost. Karoline Jönsson.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again