10 results
Book
In basket
Szukasz alternatywy dla antybiotyków konwencjonalnych, które coraz częściej są powodem lekooporności drobnoustrojów i przyczyną zniszczenia flory jelitowej? Sięgnij na półkę z przyprawami, po rośliny zawierające substancje o działaniu antybiotycznym, aby zapobiegać chorobom, a nierzadko także je leczyć. Zioła i przyprawy organizm zazwyczaj toleruje bardzo dobrze, zawarte w nich substancje witalne wzmacniają układ odpornościowy. Terapeutka medycyny naturalnej Claudia Ritter wyjaśnia, przy jakich chorobach i dolegliwościach zastosowanie antybiotyków naturalnych ma sens (zapalenie oskrzeli, biegunka, infekcje grypopodobne, grypa, zakażenie dróg moczowych, uporczywy kaszel, zapalenie migdałków, ucha środkowego, jamy ustnej i gardła oraz zatok) i jak one działają. Podaje sprawdzone informacje o możliwościach i granicach samoleczenia. Liczne przepisy - od naparów po okłady i smakołyki - mogą się przyczynić do szybszego zdrowienia i poprawy samopoczucia. Całość uzupełniają portrety czterdziestu pięciu najważniejszych ziół oraz przypraw o działaniu antybiotycznym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 615.322
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Filia nr 2
No availability information: sygn. 615.322
Book
In basket
Parzyziółko / Dorota Wojciechowska-Danek. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Tadam, 2018. - 80, [2] strony : ilustracje ; 27 cm.
Profesor Parzyziółko zaprasza do tajemniczego świata ziół! Dzięki zapiskom profesora odkryjesz sekrety ziół i zawodu Zielarza, dowiesz się, co wspólnego Bazyliszek ma z bazylią, po co starożytni Rzymianie nosili liście laurowe na głowie i czego najbardziej boją się komary. Parzyziółko uchyli drzwi zielarskiej pracowni, gdzie trzyma swoje najcenniejsze zbiory, a przy okazji zdradzi kilka przepisów na domowe mikstury. Parzyziółko to kieszonkowy przewodnik dla najmłodszych. Jego zadaniem jest zachęcenie dziecka do zostania zielarskim odkrywcą. Książka zawiera bezpieczny zakres wiedzy dla młodego czytelnika. Wprowadza w świat ziół poprzez ich historie i codzienne zastosowanie. W skład Zielarskiego przewodnika wchodzi: - opis zawodu zielarza; - zielnik z opisem 20 ziół; - informacje o wykorzystywaniu ziół w kuchni, medycynie, kosmetyce; - wgląd w laboratorium profesora Parzyziółko i w jego tajemnice; - zbiór przepisów na domowe mikstury; - informacje o tym jak hodować zioła w domowym zaciszu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 63/II
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 635.7
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Czytelnia
No availability information: sygn. 635.7
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
Temat: Przyprawy
Od dawna znane są powiedzenia dotyczące prawidłowego odżywania się: "zdrowiej jeść - zdrowiej żyć", "dobry kucharz jest dobrym lekarzem", "lepiej się trawi to, co dobrze smakuje". Przyrządzanie smacznych i zdrowych potraw może być zajęciem przyjemnym i twórczym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 635.7
No cover
Book
In basket
Zioła i przyprawy mojej kuchni / Biruta Markuza-Bieniecka. - Warszawa : "Warta", 1977. - 135, [1] s., [20] k. tabl. kolor. : il. ; 17 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Czytelnia
No availability information: sygn. 615.322
Book
In basket
Świeża mięta do herbaty albo własnoręcznie wyhodowana bazylia ? to takie proste, a daje tyle szczęścia! Nie musisz nawet mieć ogrodu: zasadź zioła w donicach na kuchennym parapecie. Dowiesz się wszystkiego na temat roślin mających szerokie zastosowanie zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Zdobędziesz też wiedzę o ich leczniczym działaniu. Wszystko, co musisz wiedzieć na temat wysiewu, rozmnażania, opieki i zimowania ziół kuchennych, roślin leczniczych oraz dzikich ziół, znajdziesz w tej książce. Zerwij zioła i wypróbuj je od razu do przygotowania potraw albo zakonserwuj do wykorzystania później. Rozkoszuj się niezwykłym smakiem świeżych ziół.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 615.322
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again