10 results
Book
In basket
Anatomia farmy : ciekawostki z życia na wsi / Julia Rothman ; przełożyła Barbara Burger. - Wydanie 1. (dodruk). - Warszawa : Wydawnictwo Entliczek, 2015. - 223, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Ciekawostki o życiu na wsi w zajmującym i pouczającym ilustrowanym przewodniku po farmie autorstwa Julii Rothman. Jej rysunki, diagramy, przedstawione krok po kroku czynności i przekroje pomogą zrozumieć wszystko - od budowy dojarki przez anatomię konia po naukę orki i strzyżenia owiec. Zachwycające, jak wiele jest do odkrycia!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 63/III
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 632
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 615.322
Book
In basket
Na wsi / [tłumaczenie Magdalena Gołdanowska]. - Warszawa : Wilga - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2017. - [16] stron : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
(Mali Odkrywcy)
Książka z okienkami prezentująca tajniki życia na wsi. Nowoczesna grafika i przejrzysty układ wspomagają naukę od najmłodszych lat.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 63/I
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 632
Book
In basket
Od chwastu do pszenicy : historia roślin uprawnych / Edmund Nowacki. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968. - 173, [3] strony : ilustracje, mapy ; 18 cm.
(Omega : wpółczesna biblioteka naukowa ; 111)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
No availability information: sygn. 63
Book
In basket
W pięciu rozdziałach szczegółowo opisano zagadnienia związane z biologią rozwoju roślin: zbożowych (I rozdz.), okopowych i kapusty pastewnej (II rozdz.), bobowych (III rozdz.), przemysłowych (IV rozdz.) i energetycznych (V rozdz.). Każdą opisaną grupę roślin scharakteryzowano również pod kątem wartości użytkowej i składu chemicznego. Podano systematykę botaniczną, cechy i kryteria podziału użytkowego odmian, a fazy i stadia rozwojowe roślin opisano dokładnie, dzięki czemu książka może być pomocna w praktyce rolniczej. Określono ponadto związki między elementami składowymi plonu roślin a ich produkcyjnością i jakością.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 633
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 632
No cover
Book
In basket
(Biblioteka Problemów ISSN 0137-5032 ; t. 196)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 633
Book
In basket
Przez lata karmiliśmy się przetworzonym, szybkim i nieskomplikowanym w obsłudze jedzeniem. Zapracowani, zabiegani, zestresowani - wrzucaliśmy na talerz to, co było najbliżej. Wiemy już, że tak nie musi być. Pragniemy przejąć kontrolę nad tym, co jemy, szukamy zdrowych produktów, lokalnych dostawców, czytamy etykietki. Karoline Jönsson mieszka na niewielkiej farmie na południu Szwecji. Jej towarzyszami są kurczęta, konie, koty oraz inne przygarnięte zwierzęta. Posadziła rośliny, drzewa, zbudowała szklarnię. Zbiera, sadzi, dogląda, a następnie tworzy proste i zdrowe potrawy. Żyje w naturalnym, spokojnym rytmie, dzięki któremu czuje się zrelaksowana i spełniona. Nie traci wcale kontaktu z ludźmi jest jedną z najbardziej popularnych blogerek szwedzkich, pisze do magazynów kulinarnych, wydaje książki. Zielona spiżarnia to podpowiedź, jak odnaleźć się w naturalnym świecie. Jak w ogródku lub na balkonie wyhodować wspaniałe rośliny, które ozdobią nasze wnętrza i talerze, nasycą żołądki, wzmocnią zdrowie, a nawet poprawią wygląd. Pełna przepięknych zdjęć, inspiruje do pełniejszego życia. Wierzę, że trzeba żyć z pasją niezależnie od tego, co to dla kogoś znaczy: czy rozumie się przez to skakanie ze spadochronem, przeprowadzkę na drugą stronę kuli ziemskiej czy jak w przypadku zapalonych zbieraczy antyków - obcowanie z historią. Moje serce bije trochę szybciej wiosną, gdy widzę pierwsze chwasty, przygotowuję ziemię i ufajdanymi rękami sieję nasiona, zbieram sok z brzozy albo później, gdy jesienią wyciągam oblepionego ziemią żółtego buraka. I kiedy w środku zimy mogę przygotować posiłek z produktów z własnego ogródka. […] Zapraszam więc do siebie do domu, do mojego zielonego świata, gdzie jedzenie rośnie na drzewach i gdzie świętą ziemią jest kompost. Karoline Jönsson.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again