17 results
E-book
In basket
Jak odżywiać się smacznie i zdrowo? Jakie tajemnice kryją w sobie rośliny na co dzień używane w kuchni, a od wieków stosowane w medycynie ludowej? Poradnik zawiera wiele praktycznych wskazówek dotyczących 100 roślin mających zastosowanie w kuchni oraz blisko 1000 przepisów kulinarnych. Autorka - doświadczony technolog żywienia i dietetyk - opisuje rośliny jadalne: owoce, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, podaje zawartość podstawowych składników odżywczych w każdej z nich oraz zawartość witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych biologicznie, które mogą wspomóc leczenie i poprawić samopoczucie. W książce znajdują się też przepisy kulinarne na smaczne zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
Nowość od: 19.04.2021
201 dań do pudełka : domowa dieta wegetariańska / [Joanna Zielewska]. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2021. - 160 stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
Na okładce: lekko, zdrowo, bez mięsa.
Kuchnia oparta na produktach roślinnych ma mnóstwo zalet – jest zdrowa, lekka, niedroga i bardzo różnorodna. Na diecie wegetariańskiej można schudnąć, cieszyć się niespożytą energią, poprawić wyniki badań – zwłaszcza te dotyczące poziomu cukru i cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Nie wystarczy jednak przestać jeść drób czy wieprzowinę, by zostać wegetarianinem. Ta książka podpowiada, jak komponować posiłki bez mięsa, a także czym zastępować inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest w niej kompletny jadłospis w sam raz dla początkujących, którzy dopiero chcą spróbować nowego sposobu odżywiania, a także dla tych, którzy już go znają, ale chętnie sięgną po gotowe pomysły na urozmaicone posiłki do szkoły, biura, na trening czy imprezę ze znajomymi. Wygodna, łatwa w przygotowaniu i domowa wege dieta pudełkowa pozwala pogodzić to co dla nas najlepsze, czyli samodzielnie przygotowane jedzenie ze świeżych składników, z koniecznością jedzenia na mieście.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Na okładce: " Światowy bestseller autora Grain brain. Zbożowa głowa".
Na okładce inny ISBN 978-83-62903-38-2.
Autor bestsellerowej książki "Grain Brain. Zbożowa głowa" uświadamia nam, jak jelita wpływają na zdrowie mózgu. ADHD, stany lękowe, depresja i demencja dotykają coraz większej liczby osób. Nadchodzi jednak rewolucja, która na zawsze zmieni nasze podejście do zaburzeń nastroju, przewlekłych bólów głowy, stwardnienia rozsianego, choroby Alzheimera, autyzmu czy parkinsonizmu. Wyniki najnowszych badań wskazują, że zdrowie mózgu zależy od kondycji mikrobiomu – olbrzymiej populacji bakterii zasiedlających ludzkie ciało. W książce "Brain Maker. Zdrowa głowa" dr Perlmutter wyjaśnia, jak wykorzystać wiedzę o mikrobiomie, który rozwija się od chwili narodzin i zmienia się zależnie od stylu życia. Źle traktowany choruje, ale można go uleczyć i zapewnić jelitom zdrowie, stosując sześć prostych zasad. To nie wszystko! Zdrowe bakterie jelitowe dbają o mózg, poprawiają sprawność myślenia i przedłużają nam życie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Wiedzą, kiedy pierwszy raz się całowaliśmy i jak często korzystamy ze zmywarki. Biliony bakterii, grzybów i wirusów – 2 kg mieszkańców, których każdy z nas wszędzie ze sobą nosi. Są na każdym kawałku naszego ciała, a największą metropolię zbudowały w naszych jelitach. Uczeni uważają, że to najbogatszy ekosystem na Ziemi! Tak – jest w nas, a nie w Puszczy Amazońskiej. Lista zadań, które naukowcy przypisują żyjącym w nas mikroorganizmom, nieustannie się wydłuża. Niektórzy twierdzą nawet, że człowiek nie do końca decyduje o tym, kim jest i co robi. Armia mikroorganizmów też ma swoje zdanie i potrafi na nas wpływać. To mogą być przesadzone oceny, ale prawdą jest, że bez tych niewidocznych gołym okiem przyjaciół byśmy zginęli. Jeśli nasze bakterie „chorują”, choruje też nasze ciało. Bez dobrych mikrobów nie uda nam się uniknąć najczęstszych chorób, poradzić sobie ze skutkami stresu ani nawet schudnąć.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 57
Book
In basket
Na okładce: Nowe przepisy.
Nie masz czasu na układanie diet? Komponowanie posiłków i liczenie kalorii jest zdecydowanie zbyt skomplikowane? Sięgnij po gotowe rozwiązanie dr Ewy Dąbrowskiej. Planer, który trzymasz w rękach, to sprawdzony sposób pozwalający zmienić na zawsze sposób odżywiania. Znajdziesz w nim: • 6-tygodniowy plan diety: 4 dni przygotowania, 10 dni diety warzywno-owocowej, 2 tygodnie wychodzenia i 2 tygodnie stabilizacji, • ponad 30 nowych przepisów, • praktyczne porady i ilustracje, • tabele – miary postępów, • miejsce na notatki. Od dzisiaj nie masz wymówki. Połowę pracy autorki wykonały za ciebie. Czas na twój krok.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 641.563
Book
In basket
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. • Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. • Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. • Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na... zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Słodko, zdrowo i z kilku składników. Marzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci? Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości. Jak we własnej kuchni przygotować zamienniki ulubionych sklepowych batonów i cukierków? Czy to możliwe, by w pięć minut wyczarować aromatyczne ciasto do kawy? W jaki sposób zamienić podstawowe składniki, które zawsze masz w lodówce, w pyszny i szybki deserek? To książka dla każdego, kto chce odżywiać się zdrowo, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych łakoci. Spróbuj pysznych placuszków, energetycznych batonów, fit ciast, zdrowych cukierków i znakomitych deserów. Przygotuj słodkie potrawy na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa czy na spotkanie z rodziną lub z przyjaciółką. Poznaj ponad 100 przepisów na słodkie dania, które nie powodują wyrzutów sumienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, © 2019. - 255, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 254-[256].
Na okładce: dietetyk radzi.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Od marca 2020, gdy wybuchła pandemia koronawirusa SARS-CoV-2, jak nigdy wcześniej uświadomiliśmy sobie, jak kruche jest nasze życie i zdrowie, że nie jest prawdą, iż panujemy nad wszystkim, wszystko udało się nam ułożyć, zaplanować i wystarczy zmierzać do realizacji planów. Okazało się, że działanie całej ludzkości zatrzymał i sparaliżował mały patogen. Miesiące spędzone w domu, uciążliwy reżim sanitarny, niepokojące obrazy z całego świata i rosnące statystyki uświadomiły nam bardziej niż kiedykolwiek konieczność troski o podniesienie odporności immunologicznej organizmu. Przed bakteriami i wirusami, szczególnie w okresie ich wzmożonej aktywności, zwłaszcza gdy wokół nas lekceważy się zasady reżimu epidemiologicznego, nie uciekniemy, ale nie jesteśmy bezbronni. W sytuacji braku przeciwciał i szczepionki jedynie silny własny układ odpornościowy może nas obronić przed zakażeniem wirusami albo zadecydować o łagodnym przebiegu zakażenia. A zatem wzmocnij odporność. To jedna z najważniejszych rzeczy, które możemy zrobić, żeby nie zachorować na choroby wirusowe. W szczególności teraz w czasie zagrożenia epidemiologicznego, które może potrwać nawet dwa lata dbanie o odporność, obok higieny i unikania ognisk zakażenia, jest najważniejszą ochroną. Ogromna większość zakażeń kończy się rozwojem skutecznej odpowiedzi układu odpornościowego i eliminacją wirusa z organizmu. Istnieją proste sposoby, aby wzmocnić działanie układu odpornościowego. Opisaliśmy je na łamach tego poradnika.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. Wyp. 61 (1 egz.)
Czytelnia
No availability information: sygn. 615.32
Filia nr 1
No availability information: sygn. 61
Book
In basket
Tytuł oryginału: "The Brain Fog Fix : Reclaim Your Focus, Memory, and Joy in Just 3 Weeks" 2015.
Cierpisz na problemy z koncentracją? Często jesteś rozkojarzony? Masz trudności z zapamiętywaniem nowych informacji? To mogą być pierwsze objawy mgły mózgowej – choroby, z którą zmaga się coraz więcej ludzi! Jej przyczyn upatruje się w niezdrowym trybie życia, depresji czy COVID-19. Autor stworzył prosty 21-dniowy program, który pomoże ci wyeliminować mgłę mózgową i przywrócić zdrowie mózgu. Jego sekret tkwi w przywróceniu równowagi najważniejszych hormonów w mózgu: dopaminy, serotoniny i kortyzolu. Pomogą ci w tym prawidłowa dieta dla mózgu, proste gry i wskazówki, jak ćwiczyć mózg, by poprawić pamięć i koncentrację. Dowiesz się, jak efektywnie odpoczywać i odkryjesz zalety medytacji. Tylko 21 dni do sprawnego mózgu!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
No availability information: sygn. 616.8
Book
In basket
Misa mocy : przewodnik po kuchni zmieniającej świat / Ewa Ługowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Litera Nova, 2020. - 235, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Tę książkę napisałam z myślą o każdym, kto chce zatroszczyć się o losy Ziemi, a jednocześnie obawia się, że będzie musiał zainwestować w to dużo czasu, wysiłku oraz pieniędzy. Nic bardziej mylnego! W końcu najsoczystsze burgery to te z buraka, chrupiące frytki mogą być eko, a nieudane ciasto można przemienić w słodkie kulki mocy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
Book
In basket
Warzywa i owoce są zdrowe! Czyli właściwie jakie? Żeby to zrozumieć, warto poznać ich mieszkańców. Na przykład Pektyna cały dzień uwija się i sprząta. Z kolei Białko roślinne to prawdziwy siłacz, choć czasem zdarza się mu też leniuchować. Magnez jest zawsze w dobrym humorze. Witamina A lubi o siebie dbać, a Witamina B długimi godzinami ślęczy nad książkami. Poza nimi są także Wapń, Potas, Likopen, Witamina E i C oraz wiele, wiele innych. Wszystkie bardzo ważne. To dzięki nim właśnie jedzenie owoców i warzyw wychodzi nam na zdrowie! Duży format, przekroje kilkunastu najpopularniejszych owoców i warzyw, wypełnione szczegółami ilustracje, wierszowany wstęp autorstwa Agnieszki Frączek, edukacja połączona z zabawą i humorem to tylko niektóre z zalet tej niezwykłej książki. Żaden niejadek nie przejdzie obok niej obojętny!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 0/KZ
Book
In basket
Smakoterapia na wynos : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Książki, copyright 2020. - 424, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? DROGA DO ZDROWIA PROWADZI PRZEZ KUCHNIĘ! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. CO WARTO PRZYGOTOWYWAĆ NA WYNOS? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: KTO MI TO WSZYSTKO PRZYGOTUJE? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy a la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo! Uściskowując, Autorka
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The acid watcher cookbook : 100+ delicious recipes to prevent and heal acid reflux disease.
Poznaj wszystkie objawy refluksu – zgaga jest tylko jednym z nich: Wiele osób uważa, że jedynym objawem nadkwasoty jest zgaga. Jak się okazuje, jest to bardzo mylące i często wręcz niebezpieczne przekonanie. Oprócz zgagi, do symptomów wywołanych przez szkodliwe działanie kwasu zalicza się również: chrypkę, chroniczny kaszel, nagły ból i uczucie ściskania w gardle, spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, alergie, płytki oddech, wzdęcia. Najnowsze badania naukowe wykazały, że spożycie substancji kwasotwórczej prowadzi do wystąpienia ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Oznacza to, że szkody wywołane kwasem​​ i przewlekły stan zapalny przyczyniają się do powstawania chorób w całym organizmie. Podczas gdy podstawą i warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia przy męczącej chorobie refleksowej jest dieta. Z pewnością dzięki tej książce i przepisom, przekonasz się, że dieta antyrefluksowa nie jest wcale taka skomplikowana. Przepisy diety antyrefluksowej w książce kucharskiej autorstwa światowej sławy lekarza: Zaproponowana przez Autorów dieta antyrefluksowa (niskokwasowa, zasadowa) jest bogata w błonnik, uwzględniająca wysokiej jakości białko, węglowodany oraz tłuszcze. Przede wszystkim jej zadaniem jest uleczenie uszkodzonych przez kwas tkanek w organizmie poprzez wyeliminowanie wysoko przetworzonych pokarmów kwasotwórczych. I zastąpienie ich naturalnymi produktami niskokwasowymi. Ważnym aspektem jest to, że uzdrawiający program żywieniowy, który przedstawia światowej sławy lekarz dr Jonathan Aviv, zaczyna się od 28-dniowej fazy zdrowienia, po której następuje faza podtrzymująca. Tak też podzielone są przepisy w tej pięknie ilustrowanej książce kucharskiej. Autorzy nie tylko wytłumaczą Ci, na czym polega dieta niskokwasowa. Dzięki tej książce poznasz również najczęściej powtarzane mity na temat diety zasadowej. Autorzy nauczą Cię również, jak możesz bezpiecznie wprowadzić do diety „zabronione” dotąd pokarmy, jak na przykład pomidory, cytrusy czy nawet ocet. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu ich z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak zachowany. To naprawdę możliwe! By ułatwić Ci start, w książce znajduje się również pomocny wykaz wartości Ph wybranych produktów spożywczych i napojów, a także przykładowe jadłospisy i listy zakupów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Zdrowe i pełne energii dziecko : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2019. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.: • informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; • praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; • 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1
No availability information: sygn. 64
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again